You are here:---Tratamente Cancer
Tratamente Cancer 2016-11-03T06:35:55+00:00


Tipuri de tratamente

 • Interventia chirurgicala pentru indepartarea unei tumori este tratamentul cel mai des folosit. In general, chirurgul indeparteaza tumora pana in tesut sanatos si ganglionii limfatici afectati, pentru a nu ramane celule maligne care ar putea duce la o recidiva si ar necesita o noua operatie. Aceasta manopera difera in functie de organul afectat.
 • Chimioterapia reprezinta utilizarea citostaticelor pentru a distruge celulele bolnave. Chimioterapicele sunt medicamente sistemice, adica intra in sistemul circulator sanguin si patrund in tot organismul. Majoritatea chimioterapicelor sunt administrate intravenos. Chimioterapia poate fi combinata cu radioterapia sub forma unui tratament primar ce substituie interventia chirurgicala sau poate fi utilizata pentru micsorarea tumorii inainte de operatie. Pentru mai multe informatii despre tratamentul cu citostatice, puteti descarca brosura editata de SRC: Chimioterapia
 • Radioterapia reprezinta utilizarea razelor X pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia este o forma de terapie locala, adica efectele sale se manifesta doar in zona focalizata. Medicii pot indica radioterapia impreuna cu chimioterapia ca forma de tratament primar ce inlocuieste interventia chirurgicala, in special in cazul tumorilor a caror marime si amplasare le fac greu de operat. Radioterapia in combinatie cu chimioterapia poate fi utilizata si pentru a micsora tumora inainte de operatie. Radioterapia amelioreaza, de asemenea, simptomele cancerului. Puteti citi despre utilizarea radioterapiei in tratamentul cancerului de san in brosura: Radioterapia in cancerul de san.
 • Terapia cu laser reprezinta utilizarea unui fascicul de lumina cu densitate crescuta pentru a distruge celulele canceroase, fiind distruse doar celulele tumorale din zona tratata. Poate fi utilizata doar in anumite tipuri de cancer.
 • Terapia fotodinamica este un tip de terapie cu laser ce implica utilizarea unor medicamente ce sunt absorbite de celulele canceroase; cand sunt expuse unei surse speciale de lumina, medicamentele se activeaza si distrug celulele canceroase. Poate fi utilizata doar in anumite tipuri de cancer.
 • Imunoterapia utilizeaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva cancerului. Celulele sistemului imunitar gasesc celulele canceroase si le distrug. Terapiile biologice sunt utilizate pentru a stimula sau a mari capacitatea de lupta a organismului contra cancerului. Aceasta forma de terapie poate fi utilizata dupa interventia chirurgicala, ca unica forma de tratament, sau impreuna cu chimioterapia si radioterapia. Majoritatea tratamentelor de acest tip sunt administrate intravenos.
 • Terapia hormonala este utilizata in anumite tipuri de cancer la nivelul unor organe a caror activitate poate fi influentata de anumiti hormoni sau de lipsa lor. In aceasta categorie intra cancerul genito-mamar, de prostata, tiroidian.


Noi metode de tratament si noi medicamente sunt in cercetare, iar pentru a beneficia de aceste noi variante puteti fi inclusi in trialuri clinice, care sunt insa destul de rar organizate in Romania din cauza lipsei de fonduri.

Urmarirea dupa tratament. Este foarte important ca bolnavul sa se prezinte pentru controale periodice dupa finalizarea tratamentului initial. Aceste controale se fac, in general, la 3 luni in primii doi ani, la 6 sau 12 luni in urmatoarea perioada. Majoritatea recidivelor apar in primii 5 ani de la descoperirea leziunii initiale. Pacientul trebuie sa respecte strict indicatiile medicului in privinta activitatii dupa operatie si a stilului de viata pe care trebuie sa il urmeze.

Demersurile intreprinse pentru tratament

 • Vizita la medicul de familie – obtinerea biletului de trimitere la medicul specialist.
 • Vizita la un medic specialist in regim privat – consultatie si eventuala trimitere la medicul oncolog – daca este cazul.
 • Prezentarea la medicul oncolog pentru stabilirea diagnosticului.
 • Programarea este necesara din cauza supraaglomerarii personalului medical.
 • Dreptul la a doua parere – presupune consultarea unui al doilea specialist.
 • Tratamentele – se fac fie prin internare, fie ambulatoriu. Tratamentele prescrise de medici trebuie urmate, nerespectarea acestora conducand la agravarea bolii. Tratamentele adjuvante sunt doar complementare, ajutand la intarirea sistemului imunitar. Ele nu pot vindeca boala. Rolul psihologului este esential in vindecare. Tratamentul cancerului este gratuit in Romania.
 • Pacientul diagnosticat nu mai are nevoie de bilet de trimitere cand revine la medic.

Acte necesare pentru prezentarea la serviciul de oncologie:

 • Trimiterea de la medicul de familie sau de la un medic specialist;
 • Buletinul de identitate;
 • Adeverinta de asigurare de sanatate sau adeverinta de student (unde este cazul). Pentru persoanele din alt judet este necesara aplicarea stampilei Casei de Asigurari Judetene pe adeverinta ce face dovada platii asigurarilor de sanatate si o copie dupa ultimul ordin de plata a asigurarilor de la intreprindere;
 • Analize si investigatii efectuate anterior;
 • Fisa noua sau veche obtinuta de la fisier;

Analize si investigatii

 Dupa examenul clinic urmeaza una sau mai multe din urmatoarele investigatii imagistice, in functie de diagnosticul stabilit de medicul oncolog si localizarea tumorii: radiografie, ecografie, mamografie, scintigrafie, tomografie, rezonanta magnetica etc.

Investigatia poate fi facuta in conditii de gratuitate pe baza trimiterii de la medicul oncolog sau alt medic specialist, respectandu-se protocolul de diagnostic. Investigatia poate fi facuta contra cost fara trimitere, dar cu acordul medicului care o efectueaza.

Cine beneficiaza de investigatii gratuite?

 • In sistem ambulator – persoanele care au trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, in limita fondurilor disponibile de la CAS.
 • Toti pacientii internati.

Cand trebuie platite investigatiile?

 • Cand persoanele nu prezinta documente legale pentru decontarea la CAS.
 • Cand persoanele nu sunt internate.
 • Dupa epuizarea fondurile pe luna respectiva

Analize de laborator

Analizele de laborator se pot efectua in conditii de gratuitate pentru toate persoanele internate, pentru cele care au bilet de trimitere de la medicul oncolog sau specialist, in limita fondurilor disponibile care se repartizeaza lunar. Dupa epuizarea acestora, pacientii au doua posibilitati: sa fie trecuti pe o lista de asteptare sau sa isi plateasca contravaloarea analizelor.

Tipurile de analize care se deconteaza de CAS sunt: hematologie, biochimie, imunologie, biochimie. Markerii tumorali – analize specifice diagnosticului pozitiv sau diferential al tumorii – nu se deconteaza de CAS. Totusi beneficiaza de gratuitate pacientii internati.

Medicamente

Medicamentele necesare tratamentului se administreaza in oncologie fie in regim ambulator, fie in regim de internare. Dupa tratamentul propriu-zis, urmeaza o etapa de intretinere pe o durata stabilita de medic. Medicamentele pentru tratamentul de intretinere se elibereaza pe baza retetei prescrise de medicul curant de la farmacia institutiei sanitare in care s-a facut diagnosticarea, sau de la sectia de oncologie a spitalului judetean.

 • Citostatice se administreaza sub stricta supraveghere a medicului oncolog, in cadrul sectiilor de oncologie.
 • Analgezice si stupefiante se administreaza in cazul in care apar dureri – doar 40% din pacienti dezvolta dureri – incepandu-se cu cele mai usoare.
 • Morfina si derivatele sale (stupefiante) se administreaza in spital sub supravegherea medicului si tratamentul continua doar daca este strict necesar.

Stupefiantele se elibereaza doar de catre anumite farmacii. Regimul de obtinere al acestora este urmatorul: pe baza scrisorii medicale obtinute de la medicul curant, se obtine formularul tipizat de la medicul de familie, cu care se merge pentru aprobare la Directia de Sanatate Publica. DSP emite o autorizatie de eliberare a retetei, care este valabila 3 luni. Pe baza aceastei autorizatii, medicul de familie elibereaza reteta care acopera necesarul de medicamente pentru 15 zile. Daca dozarea se schimba, se reia procesul. Autorizatia are trei exemplare, dintre care unul ramane la medicul de familie, unul la farmacie si unul la pacient. Nu aruncati autorizatia! Politia are dreptul de control al acestor autorizatii.

Analgezicele, antiemeticele si premedicatia adjuvanta se elibereaza in regim de compensare partiala. Costul stupefiantelor – pacientul va trebui sa suporte o parte din costul derivat din diferenta intre pretul de referinta si pretul real de achizitie al farmaciei respective.

Pretul medicamentele pentru tratamentul cancerului a crescut foarte mult in ultima perioada. Din aceasta cauza, costurile nu pot fi acoperite de CAS. O solutie este suportarea costurilor de catre pacient. In acest caz, medicamentele pot fi comandate si cumparate direct de la unele lanturi de farmacii – Sensiblu. Tratamentele adjuvante de tipul vitaminelor, produse naturiste pentru intarirea sistemului imunitar nu sunt disponibile in regim gratuit si pacientul trebuie sa si le procure singur.

Tratamentul cu citostatice presupune un regim alimentar pe care il gasiti in brosura Societatii Romana de Cancer, intitulata: Cancerul si alimentatia.