You are here:--Info Cancer
Info Cancer 2016-11-03T06:35:55+00:00

Generalitati despre cancer

Cancerul poate apare in toate organele si tesuturile corpului, iar dezvoltarea sa incepe cu diviziunea haotica a celulelor. Masa de celule astfel rezultata se numeste tumora,care poate fi benigna sau maligna.
Tumorile benigne nu sunt canceroase, pot fi indepartate si nu recidiveaza. Celulele tumorii benigne nu se extind in alte parti ale corpului si sunt foarte rar un pericol pentru viata.

Tumorile maligne sunt canceroase. Cuprind celule anormale ce se divid necontrolat. Acestea pot parasi tesutul de origine, patrunzand in circulatia sangvina sau limfatica. In felul acesta se produce metastaza, adica extinderea cancerului de la tumoarea de origine la alte tesuturi si organe.

Forme de cancer
Prevalenta tumorilor maligne difera in functie de regiune, de varsta si de sex:

 • Pentru persoanele sub 34 de ani, tipurile cele mai comune de cancer sunt leucemia si cancerele sistemului nervos central.
 • Pentru barbatii intre 34 si 65 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancer, in ordine descrescatoare a frecventei, afecteaza plamanii, stomacul, laringele, pancreasul si cavitatea orala.
 • În rândul femeilor din aceeasi grupa de varsta (34-65 ani), forma cu prevalenta cea mai mare este cancerul de san, urmat de cancerul de col uterin, de stomac si de plaman.
 • La barbatii de peste 65 de ani, cele mai frecvente cancere sunt cele de stomac, plaman, prostata, tract urinar si rect.
 • Femeile cu varsta peste 65 de ani prezinta un risc crescut de cancer de stomac, mamar, pulmonar si de col uterin.

sus

Factori de risc
În ultimii ani se subliniază tot mai mult importanţa stilului de viaţă în apariţia şi evoluţia bolilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preluând datele Centrului de Control al Bolilor din Atlanta, estimează că aproximativ 50% din totalul deceselor se datorează unui stil de viaţă nesănătos.
Aproximativ 85% din formele de cancer sunt considerate a fi forme evitabile sau prevenibile. De exemplu:

 • 30% din formele de cancer se datorează fumatului (în cazul cancerului pulmonar 90%, al celui de buze şi laringe 70%);
 • 35% din diversele forme de cancer (ex. de stomac, de colon) se datorează dietei;
 • 7% din cancere se datorează unui comportament sexual şi de reproducere de risc;
 • 3% din cancere se datorează excesului de consum de alcool.

Relaţia stil de viaţă-cancer este relevată de schimbările ce au intervenit în incidenţa cancerului de-a lungul anilor, odată cu urbanizarea, migraţia şi industrializarea. In tabelul de mai jos se poate observa intr-o forma schematica relaţia dintre riscul pentru cancer şi comportamentul alimentar conform datelor prezentate de Word Cancer Research Fund.

sus

Care este rolul eredităţii ?
Multe cancere, inclusiv cel de sân, se întâlnesc la membri aceleiaşi familii. Acest lucru nu înseamnă automat că trebuie să vedem aici o predispoziţie înnăscută pentru cancer. Deşi cercetările ultimilor ani în domeniul geneticii au dovedit existenţa unei componente moştenite în cancer, un anumit număr din cazurile familiale de cancer la sân nu au suport genetic, putând fi în schimb în mod clar legate de acţiunea altor factori precum stilul de viaţă.

Printre grupurile de femei care prezintă un risc crescut pentru cancerul la sân se regăsesc:

 • cele care au avut în familie cazuri de cancer la sân (bunică, mamă, soră), chiar dacă acesta a fost diagnosticat după menopauză;
 • cele care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani, respectiv cele la care menopauza s-a instalat târziu, după vârsta de 55 de ani;
 • cele are au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau cele care nu au avut copii;
 • cele are au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau cele care nu au avut copii;
 • care au avut deja cancer mamar.

Puteti afla mai multe despre factorii de risc in cancerul de san din brosura: Factorii de Risc in Cancerul la san.

sus