Conferinta FABC – Planul national de oncologie

You are here:---Conferinta FABC – Planul national de oncologie

Conferinta FABC – Planul national de oncologie

Reprezentantii ABCH au participat in Parlamentul Romaniei, la conferinta nationala din data de 03.02.2016 organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică si a Comisiei pentru Drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, cu tema: Planul national de oncologie, prioritate în strategia sistemului de sănătate din România.

A fost supus discutiei Planul National de Control al Cancerului – 2016 2020.

Dr. Florian Nicula “

 • PNCC va fi lansat în zilele de 13-15 aprilie cu ocazia întâlnirii în plen al grupurilor de experți internaționali ai Proiectului CANCON cu Comisia Națională de experți, în organizarea și sub egida Ministerului Sănătății.
 • PNCC are la bază evaluarea necesarului de resurse și măsuri de control al cancerului existentă în documentul Raportului misiunii de evaluare ImPACT WHO-UICC-IAEA pentru România, evaluare solicitată de Ministerul Sănătății.
 • PNCC a fost elaborat în perioada 2009-2015 în cadrul Parteneriatului Politic European Împotriva Cancerului EPAAC și a Acțiunii Comune CANCON finanțate de Comisia Europeană DG SANCO pentru elaborarea și asigurarea/controlul de calitate al Planurilor de Control al Cancerului în toate Statele Membre, de către experții delegați de Ministerul Sănătății.”
  • PNCC este un document programatic care aduce sub aceeași umbrelă ansamblul măsurilor menite să îmbunătățească starea de sănătate a populației la risc și a calității vieții bolnavilor de cancer
  • o mai bună înregistrare a îmbolnăvirilor la Registrelor de Cancer
  • promovarea unui stil de viață sănătos, cu cunoașterea, evitarea și combaterea factorilor de risc, măsuri de prevenire primară prin politici de vaccinare împotriva hepatitelor cronice și a infecțiilor cu virus HPV, continuarea și îmbunătățirea performanțelor programului național de screening al cancerului de col uterin, programe pilot regionale noi de screening al cancerelor mamare și colorectale
  • asigurare și control al calității diagnosticului, tratamentului multimodal și urmăririi în timp
  • capitol de măsuri cu caracter social bazat pe colaborări cu multipli actori din alte sectoare guvernamemtale și actori neguvernamentali cu portofoliu legat de asistarea bolnavilor de cancer, organizații de pacienți
  • noi proiecte de formare profesională și de cercetare în oncologie.
 • La eveniment au mai luat cuvantul:

  Dr. Marius Geantă – Centrul pentru Inovație în Medicină

   -Speaker: Irimia Cezar -,,Planul national de oncologie, intre deziderat si realitate”- președinte FABC

  -Speaker: Dr. Ioan Luchian – Președinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senat

  -Speaker: D-na Rozalia Biro – Președinte Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități  din Senat

  -Speaker: Dr. Florian Nicula – IOCN – Planul Național de Control al Cancerului 2016 – 2020

  -Speaker: Dr. Mihai Călin -“Codul european împotriva cancerului – ghid de prevenție pentru pacienți, medici și autoritați”.

  -Speaker: Dr. Ana Bancila – Radioterapia stereotaxica.

Cifrele suferintei in JUDETUL GIURGIU:

 • Numarul cazurilor de cancer sa dublat in ultimii 25 de ani
 • Predictie: o noua dublare a cazurilor pana in anul 2030
 • Jumatate dintre cei care mor prin cancer nu apuca varsta de 60 de ani
 • 20% din decesele prin cancer apar la copii cu varsta sub 5 ani
 • DOAR UN SINGUR MEDIC ONCOLOG
 • LIPSA UNUI MAMOGRAF IN SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA GIURGIU

Planul National de Cancer – INTRE DEZIDERAT SI REALITATE

 • Intr-un sistem de sanatate subfinantat, caracterizat prin neajunsuri majoremigratia medicilor, lipsa medicamentelor, inexistenta programelor de screening si informare, lipsa aparaturii de investigare si tratament, sistem de coplata inechitabilsperanta de viata a romanilor este mult sub media europeana. Aceasta este pe scurt radiografia unui sistem de sanatate bolnav, cu un program national de oncologie cu o “eficientasi o “performanta” de 50.000 de decese cauzate de cancer intr-un an, ne situeaza pe un dezonorat loc 1 in UE.

 • Aceasta statistica Ingrijoratoare se datoreaza ratei reduse de diagnosticare a neoplaziilor si identificarea acestora intr-un stadiu avansat. Absenta programelor de screening si informare au ca rezultat diagnosticarea in stadii tarzii, moment in care costurile de tratament sunt ridicate, iar sansele de supravietuire reduse. Realizarea unui plan national de cancer complet si coerent, corect finantat si normat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile.

 • Pactul pe sanatate-singura modalitate de a cosnstrui un sistem de sanatate, real, centrat pe pacient

A declarat Cezar Irimia, Presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

2016-11-03T06:35:56+00:00